De Nederlandse Kruisboog Bond (NKB) maakt onderscheid tussen twee typen kruisbogen. De traditionele kruisboog en de factory (moderne) kruisboog. Beide typen vallen onder categorie IV in de Wet Wapens en Munitie. Dit wil zeggen dat de kruisbogen vrij te verkrijgen zijn voor personen van 18 jaar en ouder. Voor het bezit en gebruik van een kruisboog heeft u dus géén vergunning  nodig. 

 

Traditionele kruisbogen zijn over het algemeen van hout gemaakt en hebben een lat/werparm van staal. Daarnaast zijn ze voorzien van relatief eenvoudige richtmiddelen, zoals een diopter. Dit type kruisboog weegt tussen de 6 en 10 kg. Het is daarom gebruikelijk voor beginnende schutters om de eerste periode vanaf een steun te schieten. Op deze manier kunnen de wapenhandeling en de techniek getraind worden, zonder dat het gewicht van het wapen de schutter in de weg zit.

 

Moderne kruisbogen, ook wel factory- of fabrieksbogen genoemd, zijn onder te verdelen in recurve kruisbogen en compound kruisbogen. Het is bij onze vereniging en bij de NKB wedstrijden niet toegestaan met een compound kruisboog te schieten. Door het katrolsysteem van deze bogen ligt de pijlsnelheid (meer dan 260 km/h) te hoog om op de gebruikelijke doelen te schieten. Het is wel mogelijk om met recurve kruisbogen te schieten, mits de pijlsnelheid niet hoger is dan 260 km/h. Voordeel van deze bogen is dat ze uitgerust kunnen worden met een red dot vizier, wat het schieten makkelijker maakt voor een beginnend schutter. Daarnaast zijn deze bogen met hun gewicht van 2 tot 4 kg een stuk handzamer dan de traditionele kruisboog.

 

Bij Excelsior wordt zowel met de traditionele als de factory kruisboog  geschoten op een afstand van 20 meter. Een traditionele kruisboog mag uitgerust zijn met een diopter of een keep-korrel vizier. Een factory boog mag naast deze richtmiddelen ook uitgerust zijn met een red dot vizier, mits hier geen vergroting in zit. 

 

Onze vereniging biedt de mogelijkheid om met verenigingsbogen te schieten. Het is dus niet nodig om meteen zelf een kruisboog aan te schaffen!